събота, 26 декември 2009 г.

Христина Христова: Системно започват да се нарушават права и свободи у нас

Управлението на страната не може да е „проба – грешка”

В България има тенденция за системно нарушаване на човешките права, каза председателят на НДСВ Христина Христова на брифинг с журналисти днес в централата на партията.

Като започнем от предлаганите промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), където основно конституционно право като личната кореспонденция и комуникации биват погазени и стигнем до гласуването на мораториум върху частната собственост на един човек – в случая Симеон Сакскобургготски, става ясно, че в България основни човешки права не се спазват на най-високо държавно ниво – Народното събрание, подчерта Христова. Затова НДСВ днес изпраща писма до Европейския омбудсман, Българския омбудсман, председателя на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент, комисаря по правата на човека на Съвета на Европа г-н Томас Хамарберг до президента на либералите и демократите в Европа Анеми Нейтс със следните 4 точки:

- Нарушаването на правото на лична кореспонденция в ЗЕС
- Закриването на звеното за контрол върху специалните разузнавателни средства
- Мораториума за ограничаването на частната собственост на Симеон Сакскобургготски
- Предложението за референдум за новините на турски език по БНТ

Доколкото разбирам премиерът се е отказал от идеята за референдума и това извежда на преден план един друг проблем – управлението на държавата чрез метода проба – грешка, подчерта Христова. Веднъж казваме, че ще има референдум – после се отказваме от референдума, казваме, че няма да има помощи за майките студентки, за младите семейства – после казваме, че няма да ги махаме, ще управляваме част от фискалния резерв – няма да управляваме част от фискалния резерв и т.н. Държавното управление не е място за обучение – то е място за вземане на експертни и професионални решения, категорична бе Христина Христова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар