сряда, 25 февруари 2009 г.

Председателя на ДАТ посети Силистра

На 24.02.2009 година по покана на заместник областния управител от квотата на НДСВ, г-н Петко Добрев, в Силистра на посещение пристигна г-жа Анелия Крушкова – Председател на Държавната агенция по туризъм. На проведената среща в областна администрация бяха поканени да презентират туристическия потенциал на региона представители на седемте общини от Силистренско. В срещата участваха и представители на туристически фирми и организации, както и кметове на малки населени места.
След като изслуша представянето на региона, Председателя на ДАТ сподели, че всички социологически проучвания сочат преориентиране на българския турист към алтернативен начин на почивка. Наблюдава се отлив от големите курортни комплекси. Госпожа Крушкова подчерта, че това е шанс за кметовете в нашата Добруджа, при реализацията на техните проекти.
Нова възможност за развитие на региона като туристическа дестинация се открива и с финансиращата програма EDEN, фокусирана върху защитените територии. Нейната главна цел е популяризирането на нововъзникващи туристически дестинации, които са организирани в защитени територии и забележителности, включени в мрежата на „Натура 2000” и насочени към постигане на икономически растеж чрез осигуряване на разнообразие и високо качество на туристическите услуги, като в същото време се взима под внимание природата и защитените територии.
WEB адрес на програма EDEN: http://www.eden2009.org/bg/content/page2
Г-жа Крушкова пое ангажимент през месец май да се проведе нова среща, като препоръча на общините да разработят туристически продукти, акцентирани преди всичко върху това, какво ги отличава от всички останали. Така също тя пое ангажимент да съдейства за рекламиране и популяризиране на тези продукти, чрез използване ресурса на Държавната агенция по туризъм, чиято функия е да подпомага и ръководи точно този отрасъл от икономиката на страната ни.
“България е на трето място след Гърция и Италия по културно – историческо наследство ... Създавайте легенди, намерете краеведи, които имат отношение към родното място, възстановете или направете празници. Трябва да има емоция и атрактивни проекти, отличаващи ви от всички останали”, каза г-жа Крушкова (цитат от в-к Дръстър).

Няма коментари:

Публикуване на коментар