четвъртък, 25 юни 2009 г.

Почтеността трябва да е водеща ценност

Симеон САКСКОБУРГГОТСКИ – лидер на НДСВ:

"Обществото ни има нужда от добри житейски модели"


Интервю на Боряна ГЕОРГИЕВА,
В. Черноморски фар, Бургас

- Как виждате НДСВ в следващия мандат?

- Ще започна от това какво притежава НДСВ. На първо място екип от отлични специалисти в различни сфери –това е нашето голямо богатство. Не всяка партия в момента може да се похвали с толкова много и добре подготвени хора. На второ място ще изтъкна, че екипът набра добър административен опит през двата мандата –това също е от голямо значение, когато става въпрос за избор на управленски кадри. Знаете, че аз съм бил винаги привърженик на приемствеността в администрацията. Встъпвайки в длъжност като премиер през 2001г. държах много на това професионалистите от предходния мандат да запазят местата си. НДСВ никога не е правило партийна чистка, каквато „традиция” заварихме. Кадрите в управлението не се изграждат за ден-два. Постоянната смяна на хора забавя реформите, не позволява развитие и на самите експерти. Ето защо кадрите на НДСВ ще са търсени и занапред, убеден съм в това. На трето място- модерните управленски идеи. Това е запазената марка на НДСВ. Вие си спомняте, че сред постиженията в нашия мандат бяха успешните социални програми, довели до голям спад в безработицата, осигуряването на спокойна среда за предприемачите- нещо, на което и аз лично особено държа.И до днес при срещите ми с представители на деловия свят чувам точно тези думи- че бизнесът най-спокойно е работил по времето на управлението на НДСВ. Това е наш неизменен приоритет. Ето, изброих Ви само няколко прагматични неща, които са силен аргумент в полза на присъствието на НДСВ в парламента. Ако хората гледат обективно, без да се влияят от многото негативни кампании срещу нас, от намеци и внушения, а съдят по резултатите и фактите, НДСВ ще получи нужната подкрепа. Но тук пак ще повторя- важното е да се гласува. Защото това укрепва демокрацията.

- Навремето призовахте за почтеност във всичко. Към днешна дата какви са, според Вас, важните неща за обществото ни за следващите 4 години?

- Ще подчертая, че за мен лично почтеността остава водеща. И това не е лозунг, това е начин на мислене и възпитание. Тук ще подчертая нещо особено важно- смятам, че обществото ни изпитва все по-голяма необходимост да се обърне към основните човешки и житейски ценности. Поради една или друга причина, свързана с годините на прехода, с трудностите в бита на хората, цяло едно поколение израсна почти без надзор и нужната грижа, с объркани ценности. Резултатите се виждат навсякъде и тревожат все повече хора. Смятам, че това е една обща кауза, върху която си струва да се замислим. Да намерим решение. Не случайно НДСВ особено държи на реформата в образованието. Но това не е достатъчно. Трябва активност от цялото общество - политици, учители, културни дейци, най-вече родители. Тук ще подчертая и борбата с корупцията на всички нива. Наличието на този проблем в такива размери също е плод на липсващи или подменени ценности в обществения модел.
А като говорим за следващия мандат, ще споделя, че НДСВ ще работи за това водеща политика да е укрепването на средната класа. Именно тя е носител на стабилните обществени ценности, които са в основата на успешните общества не само в Европа. Това означава целенасочени управленски мерки. Както в политиката люшкането от крайноляво в крайнодясно се оказа неработещ модел, така и наличието на финансово затруднени хора и светкавично забогатели ерозира обществения климат. Обществото ни има нужда от повече добри житейски модели, от повече справедливост във всеки един смисъл. НДСВ ще отстоява тази позиция и в следващия мандат, благодарение на подкрепата на многото сънародници, които ни разбират.

Няма коментари:

Публикуване на коментар