петък, 3 юли 2009 г.

Интервю във в-к „Форум“


Интервю с Петко Добрев, водач на листата на НДСВ – Силистра и мажоритарен кандидат за народен представител за 20 МИР

Интервю на Пеню Пенев
В-к „Форум“ , Русе

Г-н Добрев, вие бяхте един мандат областен управител. Сега пак сте в администрацията като заместник-областен управител. Амбиция за кариера ли е кандидатурата Ви за народен представител?
Добре е да се знае, че преди да бъда областен управител съм бил кмет на родното ми село Окорш, след това заместник кмет в община Дулово, а това са свидетелства , че никъде във властта не съм бил парашутист. Аз съм един от малкото хора в областта, който не е прескачал стъпълата на властта, а съм ги изкачвал едно след друго. Следващото стъпало след областния управител е народния представител. Много по – лестно за един народен представител е да бъде полезен законотворец, когато има достатъчно опит в местната изпълнителна власт, какъвто е и моя случай. Смятам, че е логично хората като мен да имат много по – голяма възможност да бъдат добри законотворци, отколкото всеки един, който прескачайки няколко стъпала на властта попада в Българското Народно събрание.
Ако трябва да говорим за амбиция - имам такава, но тя е свързана с приемането на няколко закона, пряко касаещи развитието на Силистренска област.

Нямате ли опасения, че като депутат ще имате по-ограничени възможности да приложите опита си от държавната администрация, тъй като една или друга Ваша идея може да бъде стопирана и от партийни съображения?
Мога да кажа, че не страдам от болестта, която хората наричат партийни съображения и не смятам, че точно НДСВ може да стопира по партийни съображения законодателство, което касае развитието на област Силистра. Мога със сигурност да твърдя, че НДСВ ще подкрепи всяка идея за развитието на Добруджа. А това дали ще имам по – ограничени възможности да приложа опита си от държавната администрация не смятам да е проблем, тъй като нашите законодателни предложения са готови и днес.

Как се отнасяте към така наречените външни кандидати? Има ли значение за качеството на работата на народния представител дали е местен?
Не одобрявам така наречените външни кандидати, тъй като смятам, че това е обидно отношение към местните партийни активисти. Няма досега външен депутат, избран от Силистра да е свършил нещо полезно за областта. Българина има поговорка, че „Всеки камък тежи на мястото си”. Когато човек приеме да бъде кандидат от друг район, с който нищо не го свързва, лично аз смятам, че това е признак на болна амбиция на всяка цена да се реализира в политиката. Според мен почтен човек с християнски морал не би трябвало да си позволява такива волности.

Как, като представител на правителството в Силистра, обяснявате някои взети напоследък от него мерки, оценявани като непопулярни?
В момента не само област Силистра, а целия свят се намира в икономическа криза. Затова мисля, че терминът „непопулярни” трябва да бъде приеман като необходими. Популярните мерки във време на криза за мен са равни на популизъм, който струва твърде скъпо.

Кои са Вашите приоритети, за които разговаряте с избирателите? Какво, според Вас, трябва да се направи, та с малко инвестиции да започне да се създава нещо трайно и да се почувства промяна в живота на хората?
На първо място смятам, че е необходимо държавата да разработи и приеме Национална стратегия за развитие на земеделието и на селските райони и това се споделя от всички избиратели с които съм разговарял. Положително се приема и инициативата ми за ново законодателство, което касае река Дунав и крайбрежието и. Реката вече не е граница. Тя трябва да се превърне в територия, която да генерира брутен вътрешен продукт за България. Много добре се приема идеята за подкрепа на малките и средни семейни ферми. Немаловажен е и въпросът с децентрализацията на властта в положителна посока за местните власти.

Желанието Ви за резултат от парламентарните избори и прогнозите Ви съвпадат ли?
Да.

Каква е оптималната конфигурация в следващия парламент за Вас?
Дясноцентристко управление с участието на НДВС, ГЕРБ и Синята коалиция.

Обръщението Ви към силистренци дни преди изборите?
Нека всички да излязат да гласуват и с това да изразят своята гражданска позиция. Ние от НДСВ по достоен начин искаме вашата подкрепа, защото мислим и работим за Добруджа и България. Площадния популизъм не е наше верою и затова не разчитаме на инертно мислене, а вярваме в разума на българина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар