сряда, 13 октомври 2010 г.

102 години независима България

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!”

Из Манифеста на цар Фердинанд по случай обявяването на независимостта на България

На 22 септември 1908 година България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на картата на Стария континент. Във Велико Търново в църквата „Свети 40 мъченици” е провъзгласен Манифестът на цар Фердинанд, с който се обявява независимостта на дотогавашното васално на Османската империя княжество. След Съединението Високата порта и след това Великите сили признават официално и независимостта на България.

Датата е обявена за национален празник едва през 1998 година. Дълго време значимостта на това събитие в новата история на държавата не се оценява – може би защото то остава свързано основно с манифеста на цар Фердинанд. Днес повече от всякога е необходим съвременен прочит на историята ни и спокойна оценка на фактите и събитията.

Независимостта преди 102 години върна България в Европа – място, което в днешната ни история беше потвърдено с присъединяването на страната ни към Европейския съюз на 25 април 2005 година. В качеството си на премиер Договора подписа Симеон Сакскобургготски – внук на цар Фердинанд, и го посвети на младите хора и на бъдещето на България.

Пресцентър

21 септември 2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар