неделя, 6 юни 2010 г.

Икономическите интереси в медиите да станат публични

В НДСВ следим публичната полемика, започнала от разменени реплики между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов по повод свободата на словото у нас. Като либерали ние твърдим, че свободата на медиите и свободата на журналистите е основна свобода в една демократична и европейска държава. Ето защо по тази тема трябва да се говори открито, ясно и отговорно.

НДСВ подкрепя идеята за оповестяване собствеността на българските медии и разкриване на икономическите интереси, които стоят зад тях. Нещо повече, ние смятаме, че медиите, трябва да бъдат толкова прозрачни, колкото, например, са публичните компании, колкото са и националните медии. Информацията за икономическата свързаност на частните медии с други икономически субекти трябва да бъдe публична и ясна. Ние сме убедени, че прозрачните и регламентирани отношения между институции и медии са задължителни за развитието на обществото ни.

Държим да подчертаем, че в управленския мандат на НДСВ от 2001 2005 г. независимостта на медиите бе гарантирана – подход, който бе често заобикалян в предходните години, а както се оказва и сега. Нещо повече – за нас водещ бе принципът „Не правителството да има медиен комфорт, а медиите да имат комфорт и свобода”.НДСВ държеше на този принцип и по време на управлението на тройната коалиция. Този принцип следваме до днес въпреки че нерядко изпитваме негативни последици. НДСВ неведнъж е доказвало с действията си, че за нас по-важно е европейското развитие на страната, установяването на европейските стандарти в обществото ни, а не нечий личен или партиен рейтинг.

Всички помним как и защо в българския ефир звуча „Let it be”, как и защо от екран бяха сваляни водещи и цели предавания. От уста на уста сега се носи легендата за SMS-ния контрол над медии и журналисти, а икономическата свързаност на медии с банки се приема като нещо естествено. Нима това е образът на свободното слово, който искаме да се повтори след толкова години усилия за реформи на цялото ни общество?

НДСВ твърди, че свободата на словото в България беше първата отвоювана територия на демокрацията в началото на прехода и 20 години по-късно обществото и управлението трябва да проявят мъдрост и да съхранят и развият тази европейска и човешка ценност, независимо от цената, която някои ще се наложи да платят.

Пресцентър

3 юни 2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар