неделя, 6 юни 2010 г.

Декларация

Декларация

на НДСВ за промените в Закона за генно модифицираните организми

НДСВ е за „зелена икономика”. А ГРЕБ – за „мутирала”?

НДСВ е против промените в досега действащия Закон за генно модифицираните организми. Законът беше приет от кабинета Симеон Сакскобургготски в началото на 2005 г. и гарантира пълна защита на страната ни от ГМО. Европейският съюз ни прие с този закон.

Промяната на досега действащия консервативен по характера си закон поставя пред обществото ни много важни въпроси:

Защо се либерализира сега българското законодателство за ГМО? Случило ли се е нещо значително било в науката, било в друга обществена сфера, което да изисква непременно България да променя законодателството си областта на генно модифицираните организми? Според нас не се е случило нищо.

Ако науката не е доказала какъв ефект имат ГМО върху хората, тогава върху бързо разиграните пасове между МС и НС с проект, мораториум и т.н. тегне сянката на съмнение за силен корпоративен лобизъм.

ЕС, явно несигурен в своята позиция към ГМО казва – държавите сами да решат. Правителството от своя страна без ясно разбиране и стратегия за развитието на страната ни бързат да се оправдаят с измислената теза – ЕС иска това.

Въпросът е кой, как и с какви аргументи реши точно сега да либерализира законодателството и практически да отвори вратите за ГМО?

Защо темата не мина през публичен дебат преди да влезе в МС или в НС?

НДСВ настоява МС да публикува оценка на въздействието, както по закон е длъжен да прави преди да предложи всеки законопроект.

Обществото има право да знае какви са аргументите на управляващите за този законопроект.

Ние от НДСВ сме за екологично чисто земеделие. Смятаме, че за България ще бъде много по-добре, а и за селскостопанския бизнес и търговията, ако запазим чиста земята, водата, семената и уникалните български сортове, вместо да си прикачим сами етиката „ГМО”.

НДСВ не приема, че петгодишният мораториум е достатъчна гаранция срещу ГМО.. Той може лесно да бъде „съборен ” и тогава няма сила, която да спре ГМО.

НДСВ твърдо и последователно ще отстоява позицията, че Зелена България е сред малкото съхранени национални богатства, което трябва да се пази от всички правителства, от всички поколения.

Заради всичко това, заради здравето и живота на децата си и заради всичко, което не знаем, но учените подсказват, че може да е нещо ужасно, НДСВ застава срещу допускането на ГМО култури в България. НДСВ е за запазването на чистотата и уникалността на българската природа. Не на ГМО в България!

Пресцентър

11 февруари 2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар