събота, 10 октомври 2009 г.

Антония Първанова участва в кръглата маса за състоянието на Европа 2009 – 2010

Президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу ще открие първата сесия
Евродепутатът от АЛДЕ-НДСВ Антония Първанова ще говори днес на кръглата маса на високо ниво на тема „Състоянието на Европа 2009 – 2010: Превръщането на глобалната криза в креативност (State of Europe, 2009 – 2010: Turning Global Crises into Creativity)”, която се провежда в Брюксел и се организира от организацията „Приятели на Европа” (www.friendsofeurope.org). Темите, върху които ще се спре единственият български участник – г-жа Първанова, са социалната политика и политиката по здравеопазването в ЕС, равнопоставеността на половете и ролята на жените за излизане от икономическата криза. Евродепутатът ще говори и за различните форми на дискриминация като последица от кризата и засягащи различни уязвими групи от обществото – хората с увреждания и тези в предпенсионна възраст, жените, младите без достатъчно стаж и др.

Организаторите на „Състоянието на Европа” си поставят за цел да обърнат внимание върху възможностите и мерките, които Европа може да предприеме, за да излезе по-силна от икономическата криза. Участниците ще се опитат да концентрират по-голямо внимание върху социалните и политическите въпроси, които се нуждаят от много по-голям европейски консенсус.

В кръглата маса ще участват и комисарят по информационното общество и медиите Вивиан Рединг, директорът на Генерална дирекция по икономически и финансови въпроси на ЕК Линда Стенберг, депутати от Европейския парламент, министърът на външните работи на Кралство Швеция Франк Белфраге, министърът на търговията на Кралство Швеция Ева Бьорлинг, норвежкият министър на петрола и енергетиката Терие Рийс-Йохансен, постоянният представител на ООН в Брюксел Антонио Виджиланте, представители на Световната здравна организация, заместник-главният редактор на „Файненшъл таймс” Мартин Диксън, посланици към Европейския съюз. Като наблюдатели в срещата са поканени основни световни и европейски медии като „Би Би Си”, „Си Ен Ен”, вестнк „Гардиън”, както и представители на Световната банка, „Дойче банк”, Оксфордския университет „Нокия”, Японската асоциация на производители на автомобили, „Транспарънси интернешънъл”, „Мишелин” и др.

Пресцентър
9 октомври 2009 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар