вторник, 27 октомври 2009 г.

Жълтата идея за единно зарядно вече е реалност

Идеята за единното зарядно за мобилните телефони на бившите министри Соломон и Гергана Паси, която бе възприета от Европейския съюз и различни международни организации, ангажирани с регулацията в тази област, става реалност.

Международният телекомуникационен съюз (МТС) утвърди единен стандарт за зарядни устройства на мобилните телефони. "Универсалното зарядно решение" с интерфейс на Micro-USB ще позволи зареждането на апарати от различни производители, съобщава Ройтерс в четвъртък, като се позовава на изявление на организацията.

Конкретен срок за въвеждане на новия стандарт не се посочва. Изданията в отрасъла предполагат, че в световен мащаб това ще стане през 2010 г. В Европа универсалното зарядно може да се появи още през 2010 г. благодарение на споразумението, което десетина водещи производители като "Нокиа", "Сони Ериксон", "Моторола", "Самсунг" и "Епъл", сключиха през юни 2009 г.

От съюза се надяват устройството да спомогне за намаляване на загубите, чрез съкращаване на броя зарядни произвеждани и изхвърляни след закупуването на нов телефон. Изчислено е, че в света има над 4 млрд. подписани договори за мобилни услуги.

Според изданието "GMA News", заради несъвместимостта на различните производители около 51 хиляди тона зарядни ежегодно отиват на боклука. Въвеждането на универсално решение ще позволи значително намаляване на тези отпадъци, което пък от своя страна ще редуцира изхвърлянето на парникови газове с 13.6 млн. т. на година.

Международният телекомуникационен съюз е специализирано звено на ООН базирано в Женева. Решенията му не са задължителни, но са широко подкрепяни от операторите и производителите от целия свят.


Пресцентър
26 октомври 2009 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар