петък, 13 ноември 2009 г.

Минчо Спасов: Борисов си има петорна коалиция

С Минчо СПАСОВ, зам.-председател на НДСВ и бивш шеф на вътрешната комисия в парламента, разговаря Лилия Цачева

- Г-н Спасов, около 100-ния ден на кабинета “Борисов” царските имоти пак са на дневен ред. Защо правителството заведе иск срещу връщането на царските гори? ГЕРБ погна вече БСП, и вашият ред ли дойде?

- Напротив. Аз поздравявам премиера, че най-накрая материализира желанието на НДСВ по евентуалните въпросителни за царските имоти да се произнесе съдът. А не върху темата да паразитират политици с призивите си за ренационализация. Влизането на казуса в съда ще даде яснота върху поне 4 факта. Първият е, че “маршал” и “интендант” не са постове в армията на държавна служба, а са частни институции на царя. Второ, че има нотариални актове за покупка на всеки сантиметър от земите, а не актове за отчуждаване от държавата. Трето, по процедурата не може да има закон за един човек, пък бил той и цар. Сакскобургготски е гражданин като всички ни и има същите права. Поздравявам Борисов за смелостта да внесе това в съда...

- Изминаха 100 дни, НДСВ мълчи, как изглежда ГЕРБ и оправдава ли тези 70% доверие?

- За добро или лошо НДСВ загуби доверието на обществото. Затова се и въздържаме да даваме съвети на властта. А и като натрупали опит с участие в тройна коалиция не завиждаме на г-н Борисов, който си има петорна коалиция.

- Каква коалиция, ГЕРБ и Борисов управляват сами. Имат подкрепа засега от сините, “Атака” и РЗС. Кой е петият елемент?

- Не му е лесно на г-н Борисов и ние му съчувстваме. Зад дима, вдиган от едната партия, наднича “отговорен гражданин”, водач на другата е бивш премиер с много опит в политиката. Радикалната националисстическата формация, която доскоро бе против влизането ни в ЕС, сега незнайно защо работи за “европейското развитие на България”. И накрая е партията на Ахмед Доган, на която бе обявена непримирима война от ГЕРБ по време на изборите. Но видяхме при дебатите за 100-ния ден, че мълчаливо подкрепя кабинета. Радвам се, че г-н Борисов поне към тях потуши езика на омразата.

- Няма и коалиционно споразумение с десните.

- В парламента едни от най-важните комисии се водят от лидерите на петорната коалиция, пък ако искате ги наричайте коалиционни партньори. Борисов успява да овладее апетитите им за постове до умерен размер чрез заплахите , че ще предизвика избори.

- Ако има петорна завера, кой е опозиция? БСП е в тежко положение...

- Забелязал съм само двама души, от които премиерът се бои.

- Кои?

- Сретен Йоцич и Алексей Петров, когото той обяви за достоен гражданин, въпреки че покрай него се въртят скандалите в ДАНС.

- Щом Петров е обявен за достоен гражданин, а когато напускаше ДАНС се обяви за опонент на Борисов, това не е ли по-скоро сигнал за преодоляване на различията?

- Незнам детайли в техните отношения. И не ме интересуват.

- Из държавата и навън се разхождат тайни доклади на ДАНС. Защо?

- Притеснен съм от плахостта, с която правителството разследва изтичането и разпространението на секретни доклади на ДАНС, дори в чужди медии. Занимават се със Станишев, който очевидно е извършил нарушение на закона и ще си носи отговорност. Но никой не се занимава да намери този, който е извършил десеторно по-тежко престъпление. Изнасяне на държавни тайни, включително и зад граница. Това ни компрометира като държава. Според мен и НДСВ президентът Георги Първанов, ако вече се е прибрал от Австралия или Тамбукту, трябва да свика Консултативния съвет по национална сигурност. ДАНС беше предвидена да е стожерът на националната сигурност, но се оказа, че и кадровият, и материалният ресурс, който сме й дали, е използван за глупости. И нещо повече - информацията тече като из ведро. Това е липса на дисциплина, правила и ред.

- Защо се стигна дотам? ДАНС имаше и положителна оценка дори от ЕК?

- Положителната оценка беше в началото. Но превръщането на ДАНС в оръжие за политическо инженерство даде своите отровни плодове. Ако в ДАНС не открият къртицата в своите бивши или настоящи редици, доверието никога няма да бъде възстановено.

- И Борисов им даде последен шанс, но кой допусна това в ДАНС? НДСВ беше във властта, къде дремахте? А вие бяхте шеф на вътрешната комисия, която контролираше службите?

- Бях единственият, който не мълчеше. Щом се опитахме да контролираме ДАНС, БСП и ДПС ни отнеха това право, създадоха уж специална комисия и отнеха нашите правомощия. Получих сериозна съпротива да навляза в конкретни разработки на агенцията. Например т. нар. “Лиана”. Това бе по политически причини. Да не говорим какво бе разочарованието ни, когато ДАНС изобщо не реагира на твърденията на РЗС, че партията е любимец на ДАНС и останалите пречат. Няколко пъти настоях и пред Петко Сертов, и пред Николай Методиев да излязат с ясно опровержение, но за съжаление това не се случи. Бе замазано и разследването срещу Яне Янев за купуване на гласове в Сандански, дори не стигна до прокуратура.

- МВР пак иска лесен достъп до разпечатки на телефони и следене на интернет. НДСВ спря този мерак в предното НС.

- Тези промени във варианта “Цветанов” са по-голяма полицейщина и от промените “Миков”, които успяхме да спрем. Защо? Разширява се обхватът на престъпления, за които може да бъде нарушавано конституционното право на неприкосновеност на кореспонденцията. Включително за леки престъпления, дори за пътнотранспортни произшествия! Второ, разширява се неимоверно кръгът от хора, които дават разрешение за достъп до лична информация. Ако досега това можеха да правят 28 ръководители на окръжни съдилища, сега ще са 800 районни съдии! За справка във Франция само 3-ма висши магистрати могат да дават такива разрешения! Трето, отново няма искане за мотивиране за използване на разпечатки и трафични данни. Това блокира дори теоретична възможност за контрол. СРС-тата, разпечатките, са тежката картечница в битката срещу престъпността. Наказателното производство срещу Сергей Станишев дава възможност МВР да покаже дали иска и дали може с използването на тази тежка картечница да разкрие извършителя на по-тежкото престъпление с изнасяне на държавна тайна в интернет. Ако не могат, значи са като децата и не бива да им се дава картечница. Ако не искат, значи прикриват престъпници. И пак не бива да имат картечница. И като представител на либерална партия, ще цитирам Бенджамин Франклин, който казва: “Който жертва свободата за сигурността, губи и двете.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар