понеделник, 30 ноември 2009 г.

Няма да управлявам еднолично

Христина Христова,
председател на НДСВ

- Г-жо Христова, сложихте женското начало в НДСВ. Какви са първите задачи пред вас?
- Защо смятате, че слагам "женско начало" в НДСВ? Погледнете назад и ще видите, че това начало съвпада с началото на НДСВ. Мога да ви дам безброй примери, но най-видимият е Меглена Кунева - комисар номер едно и европеец номер едно. Може ли друга партия да се похвали с подобна кариера на жена? Ами Антония Първанова, която само месеци след като прие евродепутатския си пост, оглави няколко комисии и прокара през парламента директива срещу насилието над жените. Аз само застъпвам пост, който ще изисква много работа и пак работа, но не се плаша. Свикнала съм да работя и особено обичам да работя с хората и за хората.

- Ще искате ли съвети от Симеон Сакскобургготски как да ръководите партията?

- Не мога да си представя НДСВ без подкрепа на Царя и с облекчение чух как той в речта си пред конгреса заяви намерение да ни подкрепя. Знаете ли защо? Защото, ако сте достатъчно обективни, не можете да отречете, че не друг, а Симеон Сакскобургготски цивилизова политическата сцена у нас и веднага след като НДСВ остана извън парламента, бързо се върна яростното партийно противопоставяне и надприказване. Нима това им трябва на хората? Те сигурно искат да чуят практически решения за тяхното всекидневие, за техния град или село.

- Очаквате ли изборът ви да привлече нови членове в НДСВ?

- Не знам дали личността ми точно ще привлече нови членове към НДСВ, макар че не изключвам и това. Но хората ще се върнат при нас. Те бяха с нас, но се разочароваха. Сега трябва да намерим формулата на работа с тях, за да ги убедим, че НДСВ и либерализмът и центризмът не са бита карта, а европейски проект, който в Европа печели все повече и повече поддръжници.

- Какви идеи ще предложите за развитието на партията?

- Ако кажа, че идеята е повече и още повече работа, ще кажете, че е шаблон. А идеите идват от каузата на НДСВ от 2001 г. България да бъде европейска страна, хората да живеят по европейски. Нима живеем по европейски? Така че имаме цел, ще търсим формите за осъществяването й.

- Вярвате ли, че може да възкресите НДСВ и освен с откритост и диалог как ще стане това?

- НДСВ няма нужда да бъде възкресявано. То е живо. Видяхте го и на конгреса. Повечето, да не кажа всички, изказвания бяха критични. Аз залагам на този дух да събуди освен самокритичност, но и инициатива и действия. Искам да направим работещ механизъм за вътрешна комуникация между структурите и центъра и между самите структури. Липсата на такава комуникация беше посочена от делегатите на конгреса като най-слабо място.

- Ще запазите ли модела на ръководството на Симеон, или ще наложите нов, по-открит облик на НДСВ?

- Ще запазя духа на либерализма и центризма, който царят създаде и в продължение на 9 години успешно управлява. Промените в устава на последния конгрес отвориха много повече партията и това неминуемо ще промени и стила. Искам да направим НДСВ стъклена лаборатория за полезни обществени решения. Имаме страхотен потенциал за това.

- Подготвяте ли стратегия за бъдещо управление на страната и какво ще включите в нея?

- Подготвям се за първото заседание тази седмица на Политическия съвет, където ще обсъдим тези въпроси. Искам добре да се разбере, че аз съм председател на НДСВ, но еднолични решения няма да вземам.

- Как ще коментирате обвиненията срещу ваши министри от прокуратурата. Това не уронва ли доверието?

- За мен това са по-скоро хвърлени приказки, ако не са подкрепени с доказателства. А те все още не са. Не забравяйте, че една от висшите ценности на либералите е върховенството на закона. Законът и съдът ще кажат.

Надя Панкова
в-к Стандарт

Няма коментари:

Публикуване на коментар