събота, 31 януари 2009 г.

НДСВ Силистра стартира подписка за избори 2 в 1

От понеделник, 2февруари, НДСВ - Силистра стартира подписка за подкрепа на избори 2 в 1. Пунктове за събиране на подписи ще бъдат разположени във всички населени места по общини в Силистра – област, както и в централата на партията в града (бул. „Македония” №61, eт. 3, стая 37, oт17 дo 19 ч.) и местните офиси.

ЗАЩО ИСКАМЕ ИЗБОРИ „ДВЕ В ЕДНО”?

Предстоящите избори за Европейски парламент и за Народно събрание трябва да се проведат в един ден. Защото така е по-удобно за гражданите, по-добре за държавата, по-евтино за бюджета и не на последно място – по-честно.
Първо, провеждането на избори два пъти през лятото ще затрудни много хора с делови ангажименти и летни отпуски, които не искат да се разхождат до урните през няколко седмици. Защото политиците са длъжни да улеснят избирателите. Така, както правят във всички други държави от ЕС, или както е в САЩ, където в един ден се гласува за президент, сенатори, губернатори и пр. Гласуването в два дни ще намали избирателната активност и ще позволи търговията с гласове да нарасне неимоверно. Така вместо да се чуе гласът на хората какво управление искат и каква политика подкрепят, всъщност изборите ще се решат „служебно” – от купените гласове и от най-твърдите ядра на партиите.
Второ, икономическата криза вече застигна и България. В такава ситуация рисковете за икономиката могат да се намалят с политическа стабилност и ефективно функциониране на институциите. Нужна е възможно най-висока активност, а това ще стане ако повече граждани гласуват. Ако изборите обаче са в два различни дни ще стане тъкмо обратното. Политическата база на управлението ще се стесни, а това означава хронична нестабилност и неспособност да се провеждат необходимите реформи, които биха облекчили ефектите на кризата за хората и за бизнеса.
Трето, гласуване в два дни ще струва два пъти по 20 милиона лева. Ненужно разточителство във време, когато държавата трябва да спестява. По-добре да гласуваме в един ден и така 20 милиона лева да отидат за повече студентски стипендии, за майчинство или за „ин витро”, а не да ги дадем за бюлетини и изборна администрация.
Какво трябва да се направи? НДСВ вече изготви и внесе в Народното събрание проект за промяна в Конституцията, която позволява изборите да се проведат в един ден. Проектът е подкрепен и от други партии.

Сега е важно да се чуе и гласът на избирателите!

Затова ви призоваваме да подкрепите Националната подписка за провеждане на изборите за европейски и национален парламент в един ден!

Няма коментари:

Публикуване на коментар