петък, 30 януари 2009 г.

Депутатите от НДСВ внасят искане за анкетна комисия за изясняване случаите на използване на полицейско насилие

Депутатите от НДСВ инициират създаването на временна анкетна комисия за изясняване случаите на полицейско насилие. Проектът за решение ще бъде внесен до дни в деловодството на Народното събрание. До момента искането е подписано от около 20 депутати от Парламентарната група на НДСВ.

На 14 януари 2009 г. по време на граждански протести пред сградата на Народното събрание полицейски служители, за разлика от мнозинството свои колеги, действащи професионално в рамките на закона, приложиха сила и помощни средства по отношение на протестиращите. Бяха задържани граждани, включително и такива, които твърдят, че не са участвали в протестите, е записано в мотивите.

Постъпиха сигнали, че в районните полицейски управления в София по отношение на някои лица са осъществени насилствени действия: необосновано прилагане на сила и грубост, унижаваща човешкото достойнство. Освен това се твърди, че на задържаните е: отказано медицинско освидетелстване; отказана медицинска помощ; внушавано да отказват адвокатска защита, включително и за непълнолетни, за които това е задължително, допълват вносителите в мотивите.

Случаят с починалия по неизвестни причини в ІV РПУ София Методи Маринов също заслужава анализ. Това се отнася и за смъртта на Пламен Куцаров. Комисията следва да потърси и намери отговори на тези въпроси, завършват вносителите.

Пресцентър
30 януари 2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар