сряда, 28 януари 2009 г.

НДСВ започва национална подписка за промени в Конституцията

Под Законопроекта за промени в Конституцията са се подписали досега 69 народни представители

НДСВ започва национална подписка в подкрепа на промените в Конституцията. Това обяви днес по време на редовния седмичен брифинг на НДСВ говорителят на партията Станимир Илчев. Една от предлаганите от НДСВ промени в Конституцията урежда вменяване на задължение на президента в случаите, когато мандатите на Народното събрание, Европейския парламент или органи на местно самоуправление изтичат в период от 3 месеца, да насрочва изборите едновременно.
Не може да се отрече, че сме изключително последователни, каза още говорителят на НДСВ Станимир Илчев и аргументира действията на НДСВ:
Първо, обосновахме необходимостта от провеждане на изборите за европейски и национален парламент в един и същ ден
Второ, обяснихме как може това да се постигне
Трето, изработихме текстовете за промени в Конституцията
Четвърто, започнахме подписката за внасяне на законопроекта
Пето, събрахме над 60 подписа в подкрепа на законопроекта. Получихме подкрепа и от редица изтъкнати българи от различни обществени сфери и с различна политическа ориентация, под формата на една тяхна петиция в подкрепа на избори 2 в 1.
Убедени сме, че с предложението на НДСВ изборите за национален и за европейски парламент да бъдат в един ден, изразяваме позицията на по-голямата част от гражданското общество в България и смятаме да го докажем с подписката, която започваме от днес, категорична бе зам.-председателят на партията Марина Дикова.
Тя обясни, че подписката ще се събира в цяла България и ще бъде организирана от структурите на НДСВ по места. Подписи ще се събират до първото четене на проекта за промени в Конституцията в пленарната зала, което очакваме да е след малко повече от месец, заяви Марина Дикова. Смятаме за това време да съберем една достатъчно солидна подкрепа, която да бъде естествен аргумент в защита на тезата на НДСВ, че правилното, прагматичното, реалистичното решение е изборите да бъдат в един ден и той да бъде в началото на юни. Имаме достатъчно опит в събирането на подписи в подкрепа на важни обществени каузи и като партия и като партийни структури, заяви още зам.-председателят на НДСВ Марина Дикова.
В отговор на журналистически въпрос проф. Огнян Герджиков, зам.-председател на НДСВ, каза, че под Законопроекта за промени в Конституцията са се подписали освен депутатите от НДСВ, представители на десните партии, представени в парламента, Николай Камов и други.
Очевидно, че от Коалиция за България са силно разколебани, защото още нямат решение, което ни дава основание да мислим, че може да подкрепят нашето предложение, коментира още проф. Огнян Герджиков.
Самият факт, че законопроектът за промени в Конституцията е подписан от представители на всички политически сили без колегите от БСП и ДПС означава, че тази идея се приема от почти всички парламентарни формации. Надяваме се, че изчаквайки ден два, ще получи още по-солидна подкрепа от 69-те подписа, които успяхме да съберем само за два дни и половина, каза Марина Дикова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар