петък, 30 януари 2009 г.

Олимпи Кътев: С промяната на Закона за конфликт на интереси даваме изключително лош сигнал

С промяната на Закона за конфликт на интереси ще покажем, че имаме политическата воля да спрем прилагането му. По този начин даваме изключително лош сигнал, както към нашето общество, така и към европейските ни партньори. Затова който желае да направи това – да поеме своята политическа отговорност. Това заяви от парламентарната трибуна днес депутатът от НДСВ и председател на подкомисията за проверка на конфликт на интереси Олимпи Кътев.

Действително още при изработването на закона като народен представител и заместник-председател на Комисията по въпросите на държавната администрация аз получих предупреждение, че законът ще срещне голяма съпротива. Председателят на комисията заяви тогава, че проблемът ще възникне, когато започне да се прилага законът и то в средите на управляващата коалиция. Не очаквах, че толкова бързо и рязко ще се намерят хора, които да бламират прилагането на закона под различни формулировки. Една от тях е – дайте да отложим прилагането с 2 месеца, за да направим промени там, където ни стяга чепикът. Така политическата воля да го прилагаме отива в следващия парламент, каза още Олимпи Кътев.

Искам да припомня историята по приемането на закона. Може би фитилът беше подпален през декември 2007 г. със случая “Батко и Братко”. Той даде основание на заседанието на тройната коалиция в Банско да се постави въпросът за приемането на закона. Забележете, много колеги присъстваха там и се съгласиха еднозначно, че той е необходим. За кратки срокове законът беше изработен. Беше създадена работна група – с участието на Министерския съвет, Сметната палата и депутатите, които имаха желание. След това ние го предложихме на пленарна зала и на първо четене беше приет с максимално мнозинство, каза Олимпи Кътев.

Дадохме също максимално дълъг срок, който беше използван рационално от колегите и бяха направени много добри предложения. Организирахме кръгла маса. Хората казаха своите бележки, приехме ги, текст по текст го одобрихме с консенсус в комисията. В пленарната зала беше подкрепен на второ четене с голямо болшинство. Законът беше приет на 13 октомври 2008 г. Сроковете за органите, които трябва да го изпълняват, бяха до края на годината. Народното събрание излъчи подкомисия, която започна своята работа веднага след Нова година, допълни Олимпи Кътев.

До днес са подадени 254 декларации. Забележете от кои хора – от президента, вицепрезидента, премиера, всички министри, целия Висш съдебен съвет, целия Конституционен съд, над 120 народни представители. Ако някой иска да внуши, че тези хора са за затвора или са си попълнили погрешно декларациите, да престане. Попълването на декларацията е по силите на всеки средно интелигентен гражданин, каза още Олимпи Кътев.

Какво ще се случи, ако се удължи срокът? Първата стъпка ще бъде преработване на самия закон. Тоест, той ще бъде обезкостен, за да загуби своята рестриктивна функция. Това е подтекстът на цялата операция. Причината не е в това, че директор не може да работи със своята съпруга учителка. А в това, че кмет не може да работи със своята съпруга – счетоводителка в общината, при това от партията на един от вносителите. Искате да направите така, че кмет да работи спокойно с племенника си – заместник кмет, категоричен беше Олимпи Кътев.

Ако искаме да си прикрием партийните другари, може да го направим. Но по-добре да премахнем закона и да си вървим по старому. Пък какво ще каже обществото и нашите европейски партньори, няма никакво значение. С промяната на закона ще покажем, че имаме политическата воля да спрем прилагането му. С тази промяна даваме изключително лош сигнал, както към нашето общество, така и към европейските ни партньори. Затова който желае да направи това – да поеме своята политическа отговорност, завърши Олимпи Кътев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар