вторник, 7 април 2009 г.

Симеон Сакскобургготски: Шести април влезе в историята и не е излязъл от нея.

Не случайно избрах именно датата 6-ти април, за да обявя днешния акт, с който предавам моите лични архиви на Българската държава. На тази дата преди осем години заявих готовността си активно да подпомогна демократичните процеси в Родината и поставих началото на един политически проект с ясни цели и идеи за eвропейското бъдеще на България. Настоящият момент, в който аз официално дарявам документите от моя архив, е особено вълнуващ за мен, тъй като те отразяват житейския ми опит и голяма част от обществената ми дейност през дългите 50 години на моето изгнаничество.
Ако по времето на Студената война някой ми бе казал, че днес ще стоя пред вас с този дарителски документ, щях да помисля, че се шегува. Фактът, че това се случва, ме радва, защото мога да допринеса за запълването на един вакуум в най-новата ни политическа история.
Връщайки се назад във времето, преди осем години, бих казал, че 6 април не беше обещание за чудо, както някои си представяха, а ясно очертаване на посоката към модернизация и промяна. Нашият живот наистина се промени. Разбира се, днес ние го измерваме с критериите на 2009 г., а не на 2001 г., гледаме на себе си, на своите близки, на своята работа и перспективи вече като граждани на Европейския съюз. Имаме основание да бъдем недоволни от някои неща, да настояваме за повече. Но вече гледаме с други очи. България днес е различна. Българската политика е различна. Българският гражданин се променя. Негативизмът вече не носи политически дивиденти. Разбира се, не само ние сме факторът за това, но без НДСВ тези промени не могат да се обяснят. Когато тръгнахме по нашия път, България все още нямаше признанието за функционираща пазарна икономика. Ние постигнахме и защитихме това признание. Отвори се нова, европейска страница в българската история. Предприемчивият дух на българина получи възможност да докаже себе си в условията на свободния пазар и конкуренцията – две понятия, в които аз искрено вярвам.
Гражданското помирение, което си поставих като основна цел, позволи в българския език да навлязат нови понятия, като коалиционна култура, консенсус. Сътрудничеството на партии с различна ориентация е реалност, която дава своите плодове в немалко управленски действия.
От дистанцията на времето бих откроил и някои грешки: директната подкрепа, която бе оказана на Движението, изискваше и нов тип директен контакт на участниците във всички нива на властта с гражданите. Активните проевропейски настроени сънародници очакваха да бъдат пряко включени в процесите на промяната, която предстоеше. Ангажирани, обаче, с реализирането на важните стратегически задачи, като влизането на България в ЕС и НАТО, подценихме обратната връзка с хората. НДСВ работеше за избирателите, но не и с избирателите.
Тук ще отворя скоба, за да отбележа, че това е проблем на по-голямата част от политическата ни класа и днес. Увлечени в рутината на властта, а понякога вглъбени в теснопартийните си интереси, често политиците се откъсват от ежедневните проблеми на хората. Това създава апатия и недоверие към управляващите. Трябва да направим всичко възможно да бъде скъсена тази дистанция. Няма да се уморя да повтарям, че властта е служба в името на обществото, а не самоцел или начин за облагодетелстване.
Не съумяхме, също така, да обясним достатъчно убедително на нашите поддръжници национално отговорното решение НДСВ да участва в сегашното управление. Присъствието ни във властта е свързано с увереността ми, че България заслужава по-добро и по-сигурно европейско бъдеще. Европа за нас вече не е цел, а реалност, в която живеем. Европейските критики отговарят на собствените ни интереси и на главния ни стремеж – да вървим напред. Неведнъж, госпожи и господа, наши опоненти са ни обвинявали, че сме се присъединили безпринципно към управляващата коалиция. Аргументът ни, че това е необходимо за европейската перспектива на България, не среща и до днес достатъчен отзвук и разбиране. Връщам се на него сега, когато международната ситуация ясно демонстрира валидността му и можем да оценим колко ключово беше за България да влезем в Съюза през 2007-ма. Както всички знаете, днес вратите му не са широко отворени.
От друга страна, в настоящия мандат НДСВ е фактор за умереност, прагматизъм и политическа рационалност. Нашите инициативи и предложения по правило се ползват с широка обществена подкрепа, и още по-важното за мен, одобрението на специалистите. С наше решаващо съдействие се провеждат реформи в данъчната политика и образованието, във въоръжените сили и административната система. Въпреки това, трябва да изразя разочарованието си, че през последните години скоростта, с която се извършва модернизацията на страната, не е онази, която всички бихме искали, и която би ни извела по-бързо напред. Много от инициативите на НДСВ, като че ли по-трудно си проправят път, а може би и ние не бяхме достатъчно настоятелни в прокарването на наши либерални идеи, тъй като внимавахме да не застрашим стабилността на управлението. С тъга трябва да отбележа, че инфраструктурни и енергийни проекти, започнати от моето правителство, все още не са реализирани. От това страда и европейският имидж на страната.
Някои от целите, които моето Движение и лично аз си бяхме поставили, не можаха да се осъществят. Не намерихме реалните механизми окончателно да се справим с отрицателни явления като корупцията, въпреки положените усилия. Днес бих повторил призива си от 2001г. за повече почтеност! Крайно време е да се потърси отговорност от онези, които са се облагодетелствали неправомерно и са натрупали необясними богатства. Корупцията няма цвят нито има значение на какво ниво е. Организираната престъпност няма партийна окраска. Време е да докажем като общество и като държава, че върховенството на закона е над всичко. Хората очакват справедливо възмездие! Обръщам се към всички правораздавателни институции да положат още по-големи усилия за бързо, ефикасно и справедливо правосъдие. Ако е необходимо, да се преосмислят съдебните процедури и даже конституционният модел на съдебната власт. Само тогава гражданите ще възвърнат доверието си към органите на властта, а общественият морал, който сега е силно подкопан, ще бъде възстановен . Този „поход за справедливост”, в който трябва да се включат всички – граждани, партии, институции – ще даде увереност на обществото, че с почтеност, трудолюбие и инициативност се гради личното благополучие и държавния просперитет.
Уважаеми госпожи и господа,
Стремежът ни да се промени политическият климат не ни позволи да реагираме остро на всички неистини, произволни обвинения, клевети, които чухме за себе си. Гордея се, че НДСВ има куража да бъде различната политическа организация. Тази, която умее да да води широк диалог, спокойно и с разум да търси формули за успешното развитие на страната, без да крещи и да се конфронтира, с други думи – с либерално центристко поведение. Някои наши привърженици сигурно са разочаровани от нас, което между другото е нормално след осем години на власт. Но ние като политическа сила не изневерихме на ценностите, които ни водеха през годините. Нека не се забравя, и държа да го припомня, че НДСВ излъчи личности, с които може да се гордее политическият елит на една европейска държава, излъчи политици и експерти във всяка област на управлението, българският еврокомисар е от НДСВ.
Уважаеми госпожи и господа,
Днес над всички нас тегнат заплахите на кризата. Първостепенна цел на нашето Движение е и ще бъде запазването на политическата и икономическата стабилност на страната. В кризисни ситуации обществените експерименти са противопоказни, а демагогията и популизмът опасни. Антикризисните мерки са национални, а не леви или десни. Ефективната политика изисква усилията на интелектуалния и политическия елит, гражданско участие и дух на отговорност и изобретателност.
Моят икономически екип е доказал своята висока компетентност и професионализъм. НДСВ има добре премислени и ефикасни мерки срещу икономическата криза, с които да се сведе до възможния минимум загубата на работни места, да се осигури адекватна социална защита на нуждаещите се, и да се стимулират инвестициите. В днешните условия на немалко предизвикателства, считам че НДСВ е незаобиколим фактор и съвсем не е изчерпан проект, както някои заблуждаващо твърдят. НДСВ е в състояние да генерира още много модерни управленски идеи от спектъра на либералния център за решаването на проблемите на нашите сънародници. Ние сме за живот по правилата – в политиката, в провеждането на избори, в бизнеса, в отношението ни към околната среда, в сътрудничеството с европейските ни партньори. Правила, които предоставят възможности на всички и изискват отговорност от всеки.
Както знаете, тази година ще отбележим 20 години от падането на Берлинската стена, от началото на демократичните промени и у нас. Никога няма да забравя онези дни и емоцията, с която посрещнах новината. За мен това означаваше страшно много, това беше надежда да се върна в Родината и да съм й полезен тук, сред моите сънародници, а не някъде отдалеч. Ще бъда истински щастлив, ако основаното от мен Движение допринесе в най-близко бъдеще България да има повишен жизнен стандарт, повече модерни пътища, по-чисти градове и села, и самочувствие на страна с европейски стандарти.
Шести април влезе в историята и не е излязъл от нея. Дано сме в състояние да пазим и осъществяваме неговите послания и занапред.

Пресцентър
6 април 2009 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар