понеделник, 13 април 2009 г.

Марина Дикова: Пропорционалната система с преференция е много по-справедлива

Дебатът, които водим днес е важен, защото би трябвало да говорим за всички видове избирателни системи. А ние обсъждаме само една от тях, която е предложена на нашето внимание в резултат на измислено трето гласуване в комисията по изборното законодателство. То се проведе в пълно противоречие с всички правила, според които работят комисиите в Парламента и на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Затова сега ни се поднася за разглеждане само мажоритарната система.

Това заяви от парламентарната трибуна днес зам.-председателят на НДСВ Марина Дикова по време на разискванията на Закона за избиране на народни представители.

Дори без гласа на един колега предложението за 31 мажоритарни кандидати беше отхвърлено с 6 гласа “за” и 6 “против”. Искам да кажа още нещо по отношение на т. нар. смесена система – това предложение беше направено между първо и второ четене и не бива да се разглежда по същество, категорична беше Марина Дикова.

Доколко обаче днес поставяме мажоритарното начало? Според нас, от НДСВ, не се слага такова. Време е да си поговорим за големината и броя на избирателните райони, за да имат те равна тежест. Днес трябва да си поговорим и за тези мажоритарни кандидати. За да бъдат те истински – нека се предвиди балотаж и този, който спечели най-много гласове, той да бъде избран. Силно се съмнявам, че кандидат, спечелил с 2 гласа повече, е най-желаният, каза още Марина Дикова.

Ако полагаме промяна, да го направим истински. Или се прави на принципа 120 мажоритарни и 120 пропорционални, или нищо не се прави. В противен случай в определени райони няколко партии ще си разпределят мажоритарните кандидати или пък местните бизнес партии ще си напазаруват кандидати, за да имат своя група в Парламента. Има много по-справедливи и по-истински системи от тази смесена, която ни се предлага, и това е пропорционалната система с преференция, която НДСВ предложи, завърши Марина Дикова.

Пресцентър
13 април 2009 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар