четвъртък, 23 април 2009 г.

Европейският парламент прие Директивата за правата на пациента на Антония Първанова

Европейската Директива за правата на пациентите бе приета от Европарламента с гласовете на либералите и други парламентарни групи въпреки социалистите и зелените, които бяха против приемането й. Това съобщи на пресцентъра на НДСВ д-р Антония Първанова от Страсбург. Директивата за правата на пациентите е лична инициатива на д-р Първанова по време на нейния мандат като наблюдател от НДСВ в ЕП през 2007 година. За пръв път в работата на ЕП се възприема обща регулация в областта на здравеопазването чрез тази Директива, коментира д-р Първанова.

На 22 април, членът на Политическия съвет и депутат от НДСВ д-р Антония Първанова заедно с комисаря по здравеопазването Андрула Василиу се срещнаха в Страсбург по случай Деня на пациентите с неправителствени организации, които са от сектора на здравеопазването и защита на правата на пациентите. Денят на пациента се празнува вече трета година и също е заслуга на инициативността на Антония Първанова. Очаква се Еврокомисията да го институционализира като европейски празник.

По време на своето посещение в Страсбург д-р Първанова продължава да лобира за правата на пациентите, тема която прави депутата от НДСВ напълно разпознаваема във всички европейски институции. Най-новите предложения на д-р Първанова е Европейската комисия да приеме още една директива за правата на пациента, която да е единствено насочена и определена от 14-те права на пациентите, записани в Хартата на пациента.

Преди да замине за Страсбург Антония Първанова предложи на българския парламент поправки в Закона за здравеопазването, които да утвърдят правата на пациента и в българското законодателство, но предложението бе бламирано от „ляво”. Известната политическа прима по здравеопазване обаче се закани, че НДСВ ще внесе чисто нов Закон за правата на пациента.

Българският парламент отхвърли предложенията на Първанова за узаконяване на правата на пациента, но за сметка на това Европарламентът и Европейската комисия приеха нейната Директива по същата тема. А директивата е задължителна и за националното законодателство.

Няма да е далеч моментът, в който ЕП и ЕК ще се вслушат и в друго предложение на депутата от НДСВ – да се обръща по-голямо внимание на здравеопазването като политика и медицинска практика, Първанова предлага сегашната европарламентарната комисия да се раздели на две и да има самостоятелна комисия в ЕП за здравеопазване и сигурност на храните, а околната среда да се води от друга комисия. Идеята на Антония Първанова за промяна в структурата на Главна дирекция „Здраве и защита на потребителите” (SANCO) е да има две дирекции на нейно място, от които едната да се занимава с политиката по здравеопазването, а другата да работи за правата на европейските пациенти.


Пресцентър23 април 2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар