петък, 10 април 2009 г.

Разтревожени сме от предложенията за промени в изборното законодателство

Направените между първо и второ четене предложения за промени в изборното законодателство са тревожен знак за подготвяна промяна в избирателната система, заяви заместник-председателят на НДСВ Марина Дикова по време на брифинг в централата на партията. На практика това може да доведе до гласуване по различни системи за два идентични вота, каквито са изборите за европейски и за национален парламент: за националния – по смесена, а за евровота – по пропорционална система с преференциални листи, допълни тя.
Марина Дикова акцентира и върху възможността мажоритарните кандидати да бъдат предлагани и от инициативни комитети. Това е много сериозна възможност за развихряне на купуването на гласове, защото за такъв кандидат не важат бариери, посочи Дикова и допълни: „Достатъчни са 8 до 12 или 14 хиляди гласа, за да стане той народен представител. Само партийната номинация съдържа механизъм за контрол на неговото политическо поведение през следващите четири години. Кой носи отговорност, ако той си напазарува тези гласове и не поеме никакви ангажименти пред хората от района, от който ще бъде избран? В същото време НДСВ, сериозно подкрепено от други партии и неправителствения сектор, налага санкции за партии, които се готвят да купуват гласове. Какви санкции ще бъдат наложени на такива кандидати – подкрепени от инициативни комитети?”
Притеснени сме, че ще се сключи сделка и след това четири години тези хора ще работят или за бизнес партии, или за самите себе си, подчерта Дикова.


Пресцентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар